Quan era menuda, esperava amb impaciència el dia en què ma mare venia a casa amb el catàleg de joguets d’uns coneguts magatzems. Aquesta era la senyal inequívoca que havia arribat Nadal però era, sobretot, el moment que tant havia esperat de passar hores i hores triant i destriant tot allò que anava a demanar als Reis d’Orient. Recorde que l’esmentat catàleg es diferenciava de la resta de les altres botigues per les dimensions, pel paper, pel nombre de pàgines i pel disseny de les portades que, segurament, ara no em cridarien especialment l’atenció però aleshores, vés a saber per què, em tenien encantada. Tant és així que, fins i tot, any rere any vaig guardar tots els catàlegs en una carpeta fins recopilar una curiosa col·lecció personal que em mirava de tant en tant i analitzava amb més atenció la composició visual que les joguines. Aquest és el primer record conscient que conserve de la meua especial connexió amb el món de la imatge, una atracció estètica que no ha fet més que créixer i que ara em sorprenc en recordar com sembla que començava a despertar-se’m mentre admirava el disseny d’aquelles publicacions publicitàries.
Amb tot, al llarg dels anys aquesta inclinació visual he anat educant-la i configurant-la a partir del rastreig i l’observació de les il·lustracions infantils, una disciplina artística que, a hores d’ara, em té tan fascinada com capficada. De manera que, fa pocs dies, acompanyava una amiga a una botiga de joguets i aquesta obsessió plàstica em conduïa directament, tot ignorant la resta de joguets, cap a una prestatgeria concreta només descobrir en la llunyania les caixes il·lustrades d’uns trencaclosques. Fins aquell moment no coneixia res de Djeco, una marca de joguines francesa fundada el 1954 que es preocupa per la qualitat i el disseny dels seus productes, en els quals participen artistes i dissenyadors d’arreu del món. És per això que m’hi vaig acostar ja que, aquests trencaclosques que formen part de la col·lecció «Puzzle Gallery», són concebuts amb il·lustracions d’il·lustradors reconeguts; el nom d’aquest conjunt, doncs, no pot estar més encertat. Així, els diferents fragments del trencaclosques una vegada ajustats acaben reconstruint imatges expressives i eloqüents de Benjamin Chaud, Marc Boutavant, Elodie Nouhen, David Sala, Aurelia Fronty, Magali Le Huche, Christian Montenegro, Beatrice Alemagna i Rebecca Dautremer, entre d’altres.
Tots aquests noms formen part del panorama de la il·lustració infantil actual i, el fet de configurar el repertori visual d’un producte destinat al joc dels infants és, sense dubte, un esdeveniment a celebrar. Tot i que les propostes més recents ja tenen en compte aquesta qüestió, la indústria de l’oci sovint ha tendit a menysprear el públic infantil oferint-li productes que, malauradament, en descuidaven la qualitat estètica, a la qual restaven importància, en favor d’una aparença comercial i ensucrada. L’aparició en el mercat de trencaclosques com aquest, per tant, no fa sinó esperançar-me en la meua petita lluita per la defensa de l’educació estètica i visual com una altra forma de coneixement susceptible d’educar la percepció visual i d’afavorir l’estimulació de la imaginació. Això només s’aconsegueix proporcionant els més menuts articles que complisquen unes exigències formals i artístiques determinades. ¡I quina alegria trobar il·lustracions de qualitat en altres àmbits que no siguen l’estricament literari!
L’exploració dels elements propis del llenguatge plàstic i visual mitjançant els llibres il·lustrats i amb qualsevol altre producte destinat als infants és un camí considerablement competent per a posar en funcionament no sols la creativitat sinó també l’esperit crític. Així mateix, el convenciment en la cultura de la imatge com una eina que incideix de forma positiva en el desenvolupament de la capacitat estètica, tan necessària per a la formació d’una personalitat completa i equilibrada, em porta a lloar trencaclosques com aquests de la col·lecció «Puzzle Gallery» que, sense adonar-nos-en, ofereixen una visió de l’educació artística basada en l’experiència i el joc i en la importància del desenvolupament de la sensibilitat artística. Al capdavall, aprendre estètica i art, d’una manera conscient o inconscient, no es altra cosa que una manera d’enfrontar-se al món i ja m’hauria agradat haver trobat als catàlegs de la meua col·lecció joguines com aquesta perquè, segurament, el que haguera col·leccionat hagueren sigut trencaclosques, no fullets publicitaris. O potser això és el que faré a partir d’ara.