Paris versus New York: records visuals

Mentre planejava el viatge a Nova York, els indrets que volia visitar, els menjars que volia tastar, les pel·lícules a la fresca que volia veure i tantíssimes altres coses més que, al remat, no vaig tindre temps de fer, era una obsessió la que, continuadament em pegava voltes pel cap. Imaginar totes les llibreries que descobriria i tots els àlbums il·lustrats que em compraria va ocupar una bona part del temps destinat a la planificació de l’escapada d’aquest estiu. Una vegada que he tornat, però, he de confessar que els llibres que he portat amb mi són molts menys dels què em pensava, tres en concret i, ara, en canvi, la fixació s’ha transformat en un pensament permanent, quasi perpetu, al voltant d’aquesta ciutat que fascina i enganxa amb la mateixa intensitat que provoca i violenta. Sí, així és Nova York; un lloc de contrastos, de diversitats i de matisos, de molts Nova York en un de sol. I em sembla que de poques llibreries, també.

IMG_20160819_204453

Així, set dies després de l’arribada i encara sense cap adquisició il·lustrada en la butxaca, vaig ensopegar, per fi, en una de les prestatgeries de la botiga del MOMA amb Paris versus New York, un llibre il·lustrat de Vahram Muratyan que fa un parell d’anys que conec però que, com és habitual, no li havia prestat l’atenció que es mereix fins aquell moment. El 2010, durant una llarga estada a Nova York, l’artista gràfic parisenc Muratyan va començar a publicar en un blog anomenat amb aquest mateix títol, tot un seguit de representacions visuals amb les quals comparava plàsticament París i Nova York amb la finalitat de compartir amb amics i familiars la fascinació que li despertava la ciutat dels gratacels. Més de cinc milions de visites més tard, aquestes observacions es van convertir en un llibre encantador amb imatges visualment molt captivadores que s’acompanyen de frases breus i enginyoses que reflexionen sobre els detalls particulars d’aquestes capitals i tracten d’establir simpàtics paral·lelismes i oposicions entre totes dues. A hores d’ara, Paris versus New York ha estat traduït a nombroses llengües i ha esdevingut un èxit de vendes arreu del món. Resistir-m’hi, per tant, era ja inevitable.

Original, atractiu, concebut intel·ligentment i presentat amb una bellesa senzilla, aquest llibre mostra d’una manera artística la col·lisió d’aquestes dues ciutats tan diferents amb una precisió i una nitidesa tan àcida com subtil. Però, malgrat l’aparent polaritat, aquestes estan íntimament relacionades tal i com ens ho fa veure Vahram Muratyan mitjançant aquesta sèrie de juxtaposicions visuals de la iconografia urbana, cultural i social de París i Nova York. Així, mitjançant un enfocament minimalista de colors plans i amb una tipografia retro, el dissenyador confronta imatges identitàries de totes dues com ara els sostres elegants i refinats del Grand Palais similars als de la Grand Central Terminal, el caòtic entramat de carrers estrets de París enfront la quadricula ordenada de llargues avingudes de Nova York, la passió parisenca pel formatge i l’amor pels pastissos de formatge dels novaiorquesos, la imatge icònica de les ulleres de Jean-Luc Godard i Woody Allen i la presència d’edificis representatius com són Notre-Dame i l’Empire State que acolliren dos dels éssers més monstruosos de la literatura i el cine, entre d’altres tàndems visuals que no fan més que reforçar la unió entre totes dues en compte de diferenciar-les.

Com afirma Muratyan, Paris versus New York està «dedicat a tots els amants de París, de Nova York i els que es debaten entre les dues» però, independentment dels sentiments que desperte, aquest és un llibre il·lustrat que mostra una manera singular de veure i entendre les ciutats i, per això, esdevé, d’una banda, en una guia deliciosa de records visuals dels qui hem tingut la sort de visitar ambdues metròpolis i, d’altra, una motivació per tots aquells que encara no han tingut l’oportunitat de fer-ho. I ara que jo me’l mire i me’l remire, i faig memòria dels dies passats no puc sinó somriure en evocar l’experiència viscuda i confirmar que, al capdavall, no hi ha plaer més agradable que la bellesa de mirar, ara en directe, ara en paper imprés.

2 Responses
  1. Lourdes Toledo

    Enhorabona per la teua crónica! No coneixia aquest llibre, però em sorpren i m’alegra. Faré per probar-lo. Jo que he viscut a totes dues ciutats. Una abraçada, Lourdes Toledo

Leave a Reply